Alüminyum doğramalarda asgari şartlar nelerdir?

Gerek müteahhitlerin, gerek kullanıcıların satın aldığı ürünler konusunda bilgilenmesi ürütecilerin de rekabeti fiyat ekseninden kaliteye kaydırmasına sebep olacaktır. Minimum gereksinimler doğru belirlendiğinde doğrama uygulamacıları da, sistem evleri de, alüminyum profil fabrikaları da bugün Avrupa’nın en iyi ısı yalıtım değerlerine sahip sistemleri size ulaştırma becerisine sahiptir. Bu sayfaların amacı seçim yaparken bilgi sahibi olup doğrama seçim kriterlerinize maliyet dışında da faktörleri ekleyebilmenizi sağlamaktır.  Alüminyum doğramalarda asgari şartlar, sizin minimum ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek sistemi belirlemenizi sağlar. Alüminyum doğramalarda asgari şartlar tanımlandığında gereksinimleriniz belirlenmiş olur.

Neden plastik yada ahşap değil de alüminyum doğrama?

Alüminyum doğramalarda ısı yalıtımı nasıl oluyor?

İnşaat teknik şartnamesinde alüminyum doğrama ve giydirme cephe

Kaliteli alüminyum pencere sistemleri hangi şartları sağlamalıdır?

Doğramalarda aranacak asgari şartları belirlemekte dikkat edeceğimiz çok farklı unsurlar vardır.
Bu kriterleri temel olarak üçe ayırabiliriz.

1. Doğramada kullanılan malzemelerde aranan özellikler
2. Doğrama sistemi ve pencere genelinde aranan özellikler
3. Montaj aşamasında uyulması gereken kriterler

1. Doğramada kullanılan malzemelerde aranan özellikler
Birincisi, pencerede kullanılan tüm malzemelerin başta alüminyum profiler ve profillerin iç ve dış ortamlar arasında ısıyı iletmesini önlemek için kullanılan plastik yalıtım profilleri olmak üzere tüm malzemelerin kalitesidir.

Alüminyum profiller

Alüminyum profil üreticisinde TS EN 12020-1 ve TS EN 12020-2 standartları ile ilgili Türk Standartlarına Uygunluk Belgesi aranmalıdır. Bu belge EN AW 6060 ve EN AW 6063 alaşım grupları için ve hassas alaşımlı alüminyum malzemeden ısıl bariyerli ve ısıl bariyersiz ekstrüzyon profiller için verilir.

  • TS EN 12020-1 (02.03.2010) Alüminyum ve alüminyum alaşımları – En aw- 6060 ve en aw- 6063 alaşımlarından ekstrüzyon ile imal edilmiş hassas profiller – bölüm 1: Teknik muayene ve teslim şartları
  • TS EN 12020-2 (02.03.2010) Bu standard EN AW-6060 ve EN AW-6063 alaşımlarından ekstrüzyonla, termal bariyerli ve termal bariyersiz (bk. Şekil 1 ve Şekil 2) imal edilmiş hassas profillerin boyut ve şekil toleranslarını kapsar

Alüminyum sektörüne yönelik EN 15088 standardı, yapı sektöründe kullanılacak olan alüminyum ve alüminyum alaşımları için genel zorunlulukları içerir. EN 15088 Yapı işlerinde kullanılmak üzere üretilen alüminyum ve alüminyum alaşımları (profil vb.) üretimi gerçekleştiren üreticiler içindir. Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (CPD) uygunluğu ve neticesinde CE işareti, ürünün Avrupa ve Türkiye pazarına sunmak için 4703 sayılı kanun gereği yasal bir zorunluluktur.

Doğramalarda kullanılacak profillerin et kalınlıkları rüzgar ve taşıma yükleri açısından değerlendirilmeli ancak 1.8mm’den ince kasa, orta kayıt, adaptör ve kanat profilleri sağlıklı vida tutamayacağından tavsiye edilmez.

Doğramalarda kullanılan alüminyum profillerde 6060-T5 veya 6063-T5 (alaşım-ısıl işlem) kullanılmalıdır.
T5: Sıcak şekillendirme işleminden sonra soğutulmuş ve suni yaşlandırma yapılmış anlamındadır.
Buna göre profiller ekstrüzyon prosesinden sonra soğutulur ve ardından yapay yaşlandırma (termik) fırınlarına sokulur.

Isı yalıtımlı profillerde aranacak özellikler

Isı yalıtımlı profillerde poliamit malzemeden üretilen ve %25 cam elyaf takviyeli ısı yalıtım bariyerleri kullanılmalıdır. Türkiye piyasasında genelde sadece zorunlu kalındığında (boya fırınına girebiliyor olması sebebi ile) poliamit kullanılıyor ve daha ucuz olması sebebi ile PVC bariyer tercih ediliyor olsa da poliamit ısı bariyerleri tercih edilmelidir. (bkz. Poliamit ve PVC ısı yalıtım profillerinin karşılaştırılması)

Isı yalıtım bariyeri olarak farklı materyaller kullanılmakla birlikte poliamit ısı yalıtım bariyerleri termal uzama katsayılarının alüminyum ile aynı olmasından ve mekanik değerlerinin de yüksek olmasından ötürü ısı yalıtım bariyeri olarak kullanılmaya en uygun materyaldir. Poliamit ısı yalıtım bariyerleri standart olarak %25 cam elyaf takviyelidir.

Isı yalıtım bariyerlerinin en az 18mm olması tavsiye edilir. Isı yalıtım bariyeri seçiminin ısı yalıtımını nasıl etkilediğini öğrenmek ister misiniz?

Yüzey işlemler (Eloksal, Elektrostatik Toz Boyama, Ahşap Desen Kaplama)

Mimari alüminyum pencere, kapı ve cephe sistemlerinde kullanılan profiller ham olarak üretildikten sonra isteğe göre eloksal, elektrostatik toz boyama yada ahşap desen kaplama işlemine alınırlar ve istenilen yüzey görünümünü elde ederler.

Eloksal:

  • TS 4922 (27.10.1986) Metalik malzemelerin yüzey işlemi- Alüminyum ve biçimlenebilir alüminyum alaşımlarının anodik oksidasyonu (eloksal), teknik özellikler
  • Avrupa ülkelerinde kullanılan Qualanod Kalite Belgesi aranmalıdır. Qualanod, alüminyumun sülfürik asit esaslı eloksal kaplanması (anodizasyon) için kapsamlı bir standarttır ve Türkiye’de de bir çok üretici bu belgeye sahiptir. Bu belgeye sahip üreticiler düzenli olarak denetlenirler.

Elektrostatik Toz Boyama:

  • Avrupa ülkelerinde kullanılan Qualicoat Kalite Belgesi aranmalıdır.

Tamamlayıcı parçalar
    Menteşeler (TS 4922), EPDM fitiller ve diğer tamamlayıcı parçalar için ilgili standartlar dikkate alınmalıdır. Köşe takozu ve çavuş bağlantıların eksiksiz monte edilmiş olması gerekir.

    2. Doğrama sistemi ve pencere genelinde aranan özellikler
Alüminyum profillerin, ısı yalıtım bariyeri montajı yapılmış (kompozit) alüminyum profillerin, EPDM fitillerin ve diğer tüm tamamlayıcı parçaların doğru tanımlanmasından sonra bir diğer aşama da sistemde yer alan bu parçaların birbirleri ile olan ilişkisinin hangi şartları (hava geçirimsizlik, su yalıtımsızlık, rüzgar yüküne dayanım, ısı yalıtımı, gürültü önleme vb.) hangi asgari değerler baz alınarak yerine getirilmesi istendiğidir. Doğrama sistemleri önceden bu testlere tabi tutuldu ise buna göre seçilecek ve hatta bir mockup üzerinde sistemin yeterliliği uygulama aşamasında test edilecektir.

 

    3. Montaj aşamasında uyulması gereken kriterler

  • Kanatların sarkmaması için cam takılırken takozlama prensiplerine uyulmalıdır.
  • Alüminyum profillerin görünen yüzeylerinde koruyucu bantlar olmalı ve montaj sonrasına kadar korunmalıdır.
  • Fitiller EPDM malzemeden olmalıdır ve köşe yerlerinde yapıştırılmalıdır. EPDM için özel tutkallar tavsiye edilir.
  • Su tahliye delikleri açılmış olmalı ve kapakları takılmış olmalıdır.
  • Köşe takozları alüminyum profiller ile aynı alaşımda olmalı, epoksi sürülerek yerleştirilmeli ve köşe presi ile preslenmelidir.

 

 

Yazının devamında sistem test değerlerini karşılaştırmanız için bazı teknik bilgilere yer verilecek.