Elektrostatik toz boyama

Alüminyum profillerin yüzeyi toz boya ile kaplanarak istenilen renkte görünüm elde edilebilir. Standart RAL renkleri, renk karışımları, özel renkler, bunlara ilaveten kadife, pürüzlü vb. yüzey efektleri , hatta kendini temizleyebilme gibi yüzey özellikleri de toz boya kaplama ile elde edilebilir. Bu kadar çok çeşit olması eloksal ile kıyaslandığında bir avantajdır. Diğer farklar için eloksal ve toz boya karşılaştırması sayfasına göz atabilirsiniz.

Qualicoat belgesi

Üretim tarafından bakıldığında öncelikle toz boyalı alüminyum profillerin Qualicoat kalite belgesine sahip üreticiler tarafından üretilmiş olması şartını aramalıyız. 500’ün üzerinde ürün ve 400’ün üzerinde lisanslı boya kaplama tesisi bulunmaktadır.

Toz boya kaplama nedir?

Elektrostatik toz boyama, toz boyama, toz kaplama olarak isimlendirilir.

Toz boya, serbestçe püskürtülen kuru toz olarak uygulanan bir kaplama türüdür.
Kaplama tipik olarak elektrostatik olarak uygulanır ve daha sonra ince bir tabaka oluşturacak şekilde akışına izin vermek için ısı altında kürlenir.

İki ana toz boya kategorisi vardır: termoset ve termoplastik polimerler. Kullanılan en yaygın polimerler polyester, poliüretan, polyester-epoksi, düz epoksi ve akriliklerdir. Toz boya kaplama prosesinin bileşenleri üretiden üreticiye az da olsa değişiklik gösterebilir.

Toz, alüminyum yüzeyinde, metali korozyona karşı koruyacak ve çeşitli hava şartlarına maruz kalırken uzun süren cazip bir görünüm sağlayacak, sert ve sürekli bir kaplama oluşturmak için kullanılır. Toz boya esas olarak ev aletleri, alüminyum ektsrüzyon ürünleri (pencere profilleri, diğer mimari profiller vb.) otomotiv ve endüstriyel uygulamalar için yaygın olarak kullanılır.

Toz Boya Özellikleri

Toz boya, sıvı bir taşıyıcıya sahip olmadığından, geleneksel likit kaplamalara göre daha kalın kaplamalar meydana getirebilir.Kaplama işlemi az uçucu organik bileşikler yayar (VOCs: Volatile Organic Compounds). Birkaç toz rengi birlikte kürlenebilir, böylece renklerin tek bir katman içinde
karışımına ve özel efektlere izin verilir. Pürüzsüz, dokusuz kaplamalara olanak veren kalın kaplamaların uygulanması nispeten kolaydır, ince kaplamaların uygulanması kolay değildir.

Toz boyanın en önemli avantajlarından biri, toz boyama prosesi sırasında ürüne tutunamayan fazla tozların geri dönüştürülebilmesidir.

Toz boya kaplamanın likit kaplamaya (PVDF hariç) göre fark edilen bir çok avantajı (sertlik, parlaklık vb.) aslında polimerlerin bir karakteristiğidir.

Toz boya kaplama işlemi

1. Hazırlama süreci ve ön işlem

Toz boya kaplama işleminden önce  alüminyumun temizlenmesi çeşitli kimyasal ve mekanik yöntemlerle olur. Yöntemin seçimi, toz boya kaplanacak parçanın malzemesine ve boyutuna ve aynı zamanda bitmiş ürünün performans gerekliliklerine bağlıdır.

Ön işlem prosesi metali hem temizler hem de tozun metale tutunmasını arttırır. Kimyasal ön işlemler genellikle çok aşamalı olarak gerçekleşir ve yağ
giderme, gravür, de-döküm, çeşitli durulama ve kromatlama gibi aşamalardan oluşur.

Son zamanlarda, kromatların kullanılmasını önleyen süreçler geliştirildi. Titanyum ve zirkonyum kimyasallları ve silanlar da korozyona karşı ve toz
yapışmasını arttırıcı benzer performanslar göstermekteler.

Kaplamadan önce yüzeyin hazırlanmasına yönelik bir başka yöntem de aşındırıcı kumlama ya da kumlama olarak bilinir.

2. Toz boya uygulama prosesi

Toz boyayı metal nesnelere uygulamak için en yaygın yol elektrostatik bir tabanca kullanarak tozu püskürtmektir. Silah, toza pozitif bir elektrik yükü verir. Toz, daha sonra mekanik veya sıkıştırılmış hava vasıtasıyla topraklanan boyanacak parçaya doğru ivmelenerek püskürür. Daha sonra, tozla
kaplanan cisim ısıtılır ve tozun eriyerek muntazam bir film tabakası şeklinde boyanan parçaya yayılması sağlanır.

3. Kürlenme

Bir termoset toz yüksek bir sıcaklığa maruz bırakıldığında erir, akar ve daha sonra kimyasal olarak tepkimeye girerek ağ yapısında daha yüksek molekül ağırlıklı bir polimer oluşturur.

Bu kürleme işlemi, belirli bir sıcaklıkta belli bir sürede gerçekleşebilir.
Normalde tozlar 10 dakika boyunca 200 ° C sıcaklıkta (390 ° F) kürlenirler.

Toz boya kaplamalı alüminyum için uygulamalar

Toz boya kaplamalı alüminyum, bir dizi inşaat projesinde uygulama alanı bulabilen bir yapı malzemesidir. Alüminyum üzerindeki toz boya, metalin korozyon direnci kabiliyetini arttırmaya yardımcı olur. Bu da malzemeyi dış mekanlarda kullanım için ideal duruma getirir.

Mimari toz boya kaplaması beyazdan başlayarak sayısız RAL renginde ve diğer özel renklerde, istenilen efektlerde geniş görünüm seçeneği sunar.

Endüstriyel kullanımlar, toz boya için en büyük pazarlardan biridir. Örneğin otomotiv endüstrisi bu konuda dinamik bir büyüme kaydediyor.

Sonuç

Toz boya kaplama seçimi, uygulamaya bağlıdır ve sadece kişisel bir seçim değildir.

Toz boya kaplama çözücü içermez ve kaplama işlemi tehlikeli atık yaratmaz. Proses sırasında metale yapışmayan fazla tozların da geri dönüştürülebilir olması toz boyama işlemini çevre dostu bir metod yapmaktadır.

Hatırlatma:

Isı yalıtımlı alüminyum profillere elektrostatik toz boya yüzey işlemi uygulandığında, ısı yalıtımlı alüminyum profillerin arasında bulunan siyah renkteki ısı bariyerlerinin de birlikte boyanmasını istiyor iseniz size önerimiz: