Isı Yalıtım Bariyeri

Pencere, kapı ve cephelerde kullanılan ısı yalıtımlı alüminyum profiller, iç ortam ve dış ortam arasında ısının kolayca iletilmesini önlemek amacıyla ısı yalıtım bariyeri dediğimiz plastik profiller ile termal olarak bölümlenir. Termal bölümleme; iç ortamla ve dış ortamla temas halindeki, 2 alüminyum profilin birbirleri ile ısı alışverişinin önünde bir bariyer oluşturmaktır. Bu amaçla kullanılan plastik profillere ısı yalıtım bariyeri denir.

Isı yalıtım bariyeri üreticisi firmalar: Adler | Nurlu | Ensinger

Yandaki resimde ısı yalıtımlı alüminyum pencere kesidi görüyorsunuz. Dış ortamla (üst taraf) temas halinde olan alüminyum kabuğu (profil) ile iç ortamla (alt taraf) temas halinde olan alüminyum kabuğunun birbirleri ile temasını kesmek için arada plastik parçalar yani ısı yalıtım bariyerleri (1,2 ve 3 olarak işaretlenen siyah çizimler) kullanılmaktadır. Böylece aynı elektrikte kısa devre oluşmasını engellemekte olduğu gibi, burada da esas olan çerçeve ve camın oturuşunu, dış mekanla temas halinde olan alüminyum yüzeyin, iç ortamdaki alüminyum yüzeyiyle asla temas etmeyeceği şekilde  tasarlanmasıdır. Elektrikteki kısa devrenin termal açıdan eşdeğeri ısı köprüleridir. Isının kolayca transferini engellemek için köprü oluşmasını engelllemek gerekir.

ısı yalıtım bariyeri

Günümüzde ısı yalıtımlı alüminyum pencere, kapı ve cephe sistemleri performans açısından çok geniş bir aralıkta çeşitlilik gösterir. Bu çeşitliliği büyük ölçüde ısı yalıtım bariyerlerindeki çeşitliliğe ve teknolojik ilerlemelere borçluyuz. Poliamit 66 malzemeden ve %25 cam lifi ile güçlendirilmiş Adler ısı yalıtım profillerini tavsiye ederim.

poliamit ve pvc ısı yalıtım bariyerleri arasındaki farklar nelerdir?

Poliamit ısı yalıtım profili teknik özellikleri nelerdir?

Poliamit ısı yalıtım bariyeri

Türkiye’de sırf ucuz olması sebebi ile PVC malzemeden üretilen ısı yalıtım bariyerleri kullanılmaktadır. Her ne kadar ciddi projelerde yapı danışmanları, cephe danışmanları, bina kabuğu danışmanları poliamit ısı bariyeri kullanımını zorunlu tutsa da ve belli başlı markalar sadece poliamit ısı bariyeri kullansalar da halen bir çok projede PVC ısı bariyerleri kullanılabilmektedir.

Poliamit ile PVC yalıtım bariyerleri arasındaki farklar nelerdir?

Yüksek mukavemetli termoplastik malzeme

Türkiye’de idareler son zamanlarda şartnamelere ithal ısı yalıtım bariyeri adıyla poliamit ısı yalıtım bariyerlerini sokmaya başlamışlardır. Bu doğru bir uygulamadır. İthal ısı bariyeri ile kastedilen poliamit ısı yalıtım bariyerleridir. Doğrusu ithal yerine poliamit ısı bariyeri denilmesi hatta ısı bariyerlerinden istenen mekanik ve termal özelliklerin tanımlanması olacaktır.

Poliamit ısı yalıtım bariyerlerinin lambda değeri 0,30 W/(m.K) dur.

İlginizi çekebilecek diğer konular için:

Poliamit / PVC ısı bariyeri farkı nedir?

Alüminyum profillere ısı bariyeri nasıl takılır?

Alüminyum profillere diş açmanın önemi nedir?

EN 14024 standardı

Poliamit yalıtım profili teknik özellikleri