Neden alüminyum pencere?

Bu sayfada alüminyumun değil, alüminyum pencerenin avantajlarını bulabileceksiniz. Malzeme olarak alüminyumun avantajlarını arıyorsanız, o da neden alüminyum? sayfasında okunabilir.

Alüminyum pencerelerle dünyanın en yüksek yalıtım standartlarını karşılayabilmek teknik olarak ve pratikte çok mümkündür.  Ancak ülkemizde, birincisi yanlış sistem seçimleriyle (yalıtımsız ve yalıtımı düşük olan doğrama kullanımı) ikincisi de kötü uygulamalarla alüminyumu farklı tecrübe ettik. “Alüminyum doğrama terleme yapar” gibi yanlış bir yargı yaygınlaştı ki bunun ne kadar yanlış olduğu pencerelerde terleme neden olur? ve ısı yalıtımlı alüminyum profil sayfalarını okuyarak öğrenilebilir.

Almanya gibi soğuğu sert bir coğrafyada alüminyum pencereler güvenle kullanılmaktadır. Ancak Türkiye’de müstakil evlerde değil daha çok apartmanlarda oturduğumuz için yeni pencere pazarı daha çok müteahhit ve pencere üreticileri arasında kuruluyor. Son kullanıcılar da evlerini alırken pencere seçimlerine çok dikkat etmediğinden genelde ucuz çözümler kullanılıyor. Türk üreticiler her ne kadar kaliteli ürün üretebilme bilgi ve yeterliliğinde olsalar da pazar bunu talep etmeyince gördüğümüz uygulamalar da sorunlu olaibliyor. Bu sayfaların amacı da son kullanıcıları alüminyum pencere konusunda daha çok bilgilendirmek ve doğru ürünleri talep etmelerini sağlamak.

Alüminyum pencerelerin avantajları

Alüminyum uzun ömürlüdür

Alüminyum, hava koşullarına ve korozyona karşı oldukça dayanıklıdır. Alüminyum’un doğal korozyon önleyici kaplaması bulunur. Ayrıca eloksal (kontrollü oksitlendirme) ile oksitlenmesi (korozyon) engellenir. (Eloksal aynı zamanda istenen yüzey görünümünün elde edilmesini sağlar.) Bir alüminyum pencerenin ömrü 40 sene olarak gösterilir. Yüksek korozyon riski olabilecek bölgelerde kullanılacak alüminyum pencere profillerine uygulanması gereken yüzey işlem kalınlıkları şartnamelerde dikkatle belirtilmelidir.

Alüminyum yüksek ve düşük sıcaklıklarda mekanik özelliklerini korur

Alüminyum pencere ve kapılar, düşük ve yüksek sıcaklıklarda mekanik özelliklerini korumaya devam eder. Bu, özellikle yüksek ve geniş çerçeve aralıklarının olduğu uygulamalarda son derece önemlidir. Isı yalıtımlı alüminyum profillerde, termal uzama katsayısı alüminyum ile uyumlu olması için özel olarak tasarlanmış %25 cam lifi içeren poliamit ısı yalıtım plastikleri kullanılması tavsiye edilir. Bu sayede alüminyum çerçeve ve yalıtım sağlayan plastik birlikte uzayıp kısalırlar.

Alüminyum hassas ölçülerde üretilebilir

Alüminyum profiller, hafif ve dayanıklı olmalarının yanında çok yüksek bir uygulama hassasiyetine sahip oldukları için mimarlara, isteğe göre özelleştirilmiş tasarım olanakları sunarlar. Yani alüminyum profiller çok hassas ölçülerde üretilebilirler.

Alüminyum çerçeveler geniş açıklıklara izin verir

Alüminyum pencere çerçeveleri dayanıklı olduklarından görünür genişliği daha az olan çerçeveler kullanılmasına olanak verir. Daha dar çerçeveler ise daha geniş camlar demektir. Günümüz mimarisi bu konuda sınırları zorlamakta ve daha küçük çerçevelerle daha geniş açıklıklar sunmaya çalışmaktadır. Alüminyum bu amaç için en uygun malzemedir. Ahşap ve plastik doğramalarla sınırlı ebatlarda çözümler üretilebilirken alüminyum pencereler ile geniş açıklıklar geçebilirsiniz. Fransız balkon, dükkan vitrinleri, yerden tavana geniş sürme ve katlanır kapılar gibi kat boyunca geçilen açıklıklarda, rüzgar yüküne dayanımın çok önemli olduğu yüksek binalarda, yüksek katlarda alüminyum doğramalar yüksek atalet momentleri ile de güvenle kullanılabilir. Alüminyumun dayanıklılığı, yüksek atalet momentleri, geniş açıklıklı sürme ve kanatlı kapı ve pencereler imal edilmesine olanak verir.

Alüminyumun bakımı kolaydır

Alüminyum doğası gereği yüksek bir kimyasal dirence sahiptir. Temizliği ve bakımı ahşaba ve vinil (PVC-u) pencerelere göre son derece kolaydır. Vinil pencerelerin ilk günkü görüntülerine kavuşmaları için 6 ayda bir alkalin deterjanlarla silinmeleri gerekir. Alüminyum ise yağmurla bile temizlenir.

Alüminyum çevrecidir

%100 geri dönüşümlü, doğal ve çevrecidir. Geri dönüşümünde %95 enerji tasarrufu sağlanır. Yani geri dönüşümü için harcanan enerji birincil üretim için harcanan enerjinin sadece %5’idir. Alüminyum hurdaların geri dönüşümünden 80 milyon ton sera gazı emisyonundan tasarruf edilir. Kurşun, civa vb. zehirli ve kansorojen maddeler içermez.

Alüminyumun yangın performansı

Alüminyum yangında zehirli gaz salınımına yol açmaz. Alüminyum doğrama pencereler yangın yönetmeliğine uygundur. Bayındırlık Bakanlığı’nın hastane ve okul projeleri başta olmak üzere şartnamelerinde alüminyum doğrama kullanılması şartı bulunmaktadır. Isıya karşı dayanıklılığın yanı sıra, kıvılcım ve zehirli gaz çıkarmaması da yalıtımlı alüminyum pencerelerin önemli bir özelliğidir. PVC-u pencere ise yangın durumunda hayati tehlike arz eden asit tuz gazlar ve diyoksin gazlar salabilir.

Alüminyumun muadili PVC değildir

Alüminyumun yerine plastik (PVC) doğrama kullanılamayacağı bir çok durum vardır.  Cephe, pencere ve sürme doğrama çerçevelerinin mümkün olduğunca daraltılması ve böylece geniş cam açıklıkları elde etmek, geniş sürme ve kanat açılımlı doğramaları hayata geçirmek, çerçevelere ağır mekanik yükler taşıtmak ancak alüminyum malzeme ile mümkün olabilmektedir. Bu açıdan alüminyum halen mimari projelerin vazgeçilmezidir. Alüminyum doğrama, PVC-u doğramaya göre çok daha dayanıklı ve güçlüdür, yangında tehlikeli salt asit gazlar yaymazlar.

Alüminyum mükemmel ısı yalıtımı sağlar

Bildiğiniz üzere alüminyum, ısı yalıtımı için çok da uygun bir materyal değildir. Ancak alüminyum pencerelerde kullanılan alüminyum profiller termal olarak bölümlenirler. (bkz: ısı yalıtımlı alüminyum profiller) Kısaca iç mekana ve dış mekana temas eden alüminyum profil parçaları plastik ısı yalıtım bariyerleri aracılığı ile birbirlerinden ayrılır yani 2 alüminyum parça birbirine temas etmez. Böylece ısı yalıtımı sağlanır. Ancak ısı yalıtımını iyileştirmek için bu yalıtım bariyerlerinin uzunluğunu artırmak başta olmak üzere birçok geliştirme yapılır. (bkz: alüminyum pencere çerçevelerinde ısı yalıtımını iyileştirme)

Alüminyum pencerelerle, pencere ısı iletim katsayısı (Uw) = 0.8 W/m².K olan bir pencere tasarlayabilirsiniz. Örnekleri için bakınız: pasif ev pencereleri

Alüminyum pencerelerde terleme olur mu?

1970’lerin başında dünyada ısı yalıtımlı profiller üretilmeye başlanmış olsa da Türkiye’de ilk yıllardaki yalıtımsız ve/veya detayları, tamamlayıcıları eksik alüminyum pencere uygulamaları kullanıcılarda “alüminyum ısıyı iletir”, “alüminyum pencerelerde yalıtım iyi değildir” gibi  yanlış algıların oluşmasına sebep olmuştur. Oysa özellikle günümüze gelindiğinde ısı yalıtımlı pencereler son derece iyi ısı yalıtım değerlerine sahiptir ve bu konuda plastik pencereleri aratmamaktadırlar. Alüminyum pencerelerin terlemeye sebep olduğu da kesinlikle yanlıştır. Bu konuda detaylı bilgi için lütfen Pencerelerde terleme, camda buğu rutubet nasıl oluşur ve önlenebilir? sayfasına bakınız.

Zengin açılım seçenekleri

Alüminyum doğramalarda çok çeşitli pencere stil ve pencere açılım seçenekleri vardır. Bu açılım seçeneklerini gerçekleştirmek için her isteğe uygun aksesuarlar bulunmaktadır. Bu aksesuarların kullanılacağı aksesuar yuvaları, alüminyum sistem üreticileri tarafından aksesuar standartları dikkate alınarak tasarlanır.

Alüminyum farklı yüzey ve renk seçenekleri sunar

Metalin doğal rengi kalite hissi yaratır, projelere estetik görünüm katar. Eloksal yüzey işlemi ile metalik görünümde, istenildiğinde ayna parlaklığında gümüş, siyah, bronz, altın renklerinde yüzeyler elde edilir. Lake görünüm istendiğinde ise çok çeşitli RAL renk alternatifleri söz konusudur. İstenilen RAL renginde elektrostatik toz boyama işlemi ile uygulanabilir.  İstendiğinde iç ve dış ortamlara bakan yüzeyleri ayrı yüzey kaplamaya tabi tutularak projelerde bütünlük sağlayacak şekilde kullanılması da mümkündür.

Ayrıca bkz: Alüminyum doğramalarda aradığımız asgari şartlar neler olmalıdır?