Pencereden soğuk gelmemesi için ne yapmalı?

Pencere üfürüyor, pencere kenarlarından soğuk geliyor, pencerenin altındaki mermer buz gibi oluyor, alüminyum pencere çerçevesi soğuk yada alüminyum pencere terleme yapıyor (terleme de bir soğuma problemidir) gibi sorunlardan en az birinin çözümü için buradaysanız size sebepleri ve pencere seçimine ilişkin önemli noktaları anlatacağım. Ancak özetlersek çözüm genelde mevcut pencereyi iyileştirmek değil, iyileştirme konusunda yapabileceklerimiz sınırlı. Ama masrafa girmeden bir çözüm arıyorsanız şu ürünler size yardımcı olabilir: PENCERE YALITIM ÜRÜNÜ AL

Ülkenin tüm enerji harcamalarının %10’unu pencerelerdeki ısı kayıplarının oluşturduğunu bilelim. Enerjimizin büyük bir bölümünü ithal ettiğimizi düşünürsek bu %10’luk bölümde yapılacak bir iyileştirmenin ne kadar önemli olduğunu görebiliriz. Böyle bir iyileştirme için de öncelikle tüketicilerin yani hane kullanıcılarının ne istediklerini bilmesi, tarif edebilmesi gerekiyor. Arz kısmında bir sorun yok. En iyi ürünleri üretebiliyor yada temin edebiliyoruz ancak tüketici talep etmedikçe kötü ürünleri piyasadan silmek mümkün olamıyor.

Penceremizde soğuk gelmemesi için ne yapmamız gerekiyor? sorusuna yanıt bulmaya başlamadan penceremizi oluşturan parçaları tanımlayalım ki aynı dili konuşuyor olalım:

Pencerenizi açarken hareket eden bir dikdörtgen var. İçinde cam olan ve hareket eden bu kısıma kanat diyoruz.

Bir de pencerenizin hareket etmeyen bir dikdörtgeni var duvara yapışık olan; buna da kasa diyoruz.

Kasa ve kanat dikdörtgenleri pencere kapandığında öpüşüyorlar. Öpüşme yerlerinde fitil oluyor.

Pencere ve kenarlarından soğuk başlıca şu sebeplerden gelir:

  • pencere hava geçiriyor (üfürüyor) ise
  • kenarlarda ısı köprüleri varsa (yekpare mermer kullanımı vb.)
  • alüminyum çerçeveniz yalıtımsız yada iyi bir yalıtımlı alüminyum sistemi değil ise
  • camınız soğuyor ise (yalıtımsız yada ısı yalıtım değeri kötü olan bir cam kullanıyorsanız)

Kasa ve kanat arasından hava geçiyor mu?

Pencereniz pvc ya da alüminyum ise hem hareketli çerçevede yani kanatta hem de duvara yapışık olan çerçevede yani kasada fitil görebilirsiniz. Hareket eden çerçevenin üstündeki fitil odanın iç kısmından görünür. Bu işini iyi yapmıyorsa, zarar görmüşse, ölçüsü yeterli gelmiyorsa hava geçişini kesemiyor olabilir. Rüzgarlı bir havada elinizi yaklaştırdığınızda belirgin bir hava geçişi gözlemliyorsanız çerçevenin kasa ve kanat dediğimiz bu 2 parçası arasında, o zaman sizin işinizi bir yapı marketten alacağınız yapışkanlı köpük fitiller çözebilir.

Pencerenin altında yekpare mermer kullanımı var mı?

2. olarak pencerenin altında ya da yanlarında tek parça mermer kullanılmış mı ona bakalım. Dokunalım. Eğer soğuk bir mermer varsa bu da çok yanlış bir uygulamadır. Normalde nasıl pencere yalıtımlı seçiliyorsa pencerenin altındaki mermer de 2 parça olarak kullanılmalıdır. Mermerin dış ortamla temas halindeki parçası asla içerideki parçayla doğrudan kontakt halinde olmamalıdır. Arada yalıtımlı parçalar kullanılmalıdır. Pencerenizi yeniletecek olursanız yanlış mermer kullanılmaması için uygulamacınızı uyarınız.

Çerçeveniz alüminyum ise yalıtımsız kullanılmış olabilir mi?

Diyorsanız ki “Benim penceremde hiç hava geçişi olmuyor. Çok rüzgar olan bir günde bile baktığımda rahatsız edici bir hava kaçırma durumu yok.” O zaman sizin pencerenizin çerçevesinin yüzeyine bir bakalım. O yüzey soğuk mu? Eğer PVC ise zaten çok soğuk olmaz. (soğuk bir havada içerisi sıcakken ölçüm yaptığınızı varsayıyorum) Eğer alüminyumsa çerçeveniz ve soğuksa bu sizin çerçevenizin ısı yalıtımlı alüminyum çerçeve olmadığını ya da yalıtımının kötü olduğunu gösterir. O zaman çerçeveyi değiştirmeden yalıtımı iyileştirmeniz mümkün olmayacaktır. Çerçevenin kendisi çok soğuyorsa çerçeve üzerinde rahatsız edici terleme görmeniz de kaçınılmazdır.

Yalıtımı kötü bir cam kullanılmış olabilir mi?

Çerçevenin açılan ve sabit parçaları arasındaki hava geçişine baktık, çerçevenin kendi yüzeyine baktık. Sırada cam var. Cam soğuk mu diye kontrol edin. Soğuksa ısıcam, ya da daha iyi bir ısıcam takmamız gerekebilir. (Isıcam S ve K)

Pencere ve kenarlarından hava geçişine izin verilmemeli

Pencerenizden içeriye hava geçişi olduğunu gözlemliyor musunuz? Pencereniz ıslık çalıyor mu? Elinizle kontrol ettiğinizde hava girişini hissedebiliyor musunuz? Cevabınız “evet” ise pencereniz nereden üfürüyor? Çerçevenin sabit kısmı (kasa) ve hareketli kısmı (kanat) arasından mı? Eğer pencerenizin sabit ve hareketli kısmı arasında hava geçişi oluyor ise pencerelerinizin fitilleri eskimiş, kopmuş, yerinden çıkmış olabilir. Yerleştirmeyi yada yenisiyle değiştirmeyi deneyin. Eğer hava geçişi pencere çerçevesi ile duvar arasından oluyor ise özellikle dışarıdan ve aynı zamanda içeriden silikon uygulayın. Pencerenizin hava üfürmesi evinizin yalıtımını etkileyen en önemli hatadır. Teoride pencereniz ne kadar iyi ısı yalıtımı değerleri sağlarsa sağlasın, hava geçişi var ise bu teorik değerlerde yer almayan, pratik bir hatadır. Bunu mutlaka çözmeniz gerekir. İstenmeyen hava geçişi en çok yukarıda saydığım gibi hareketli kanat ile kasa arasındaki yumuşak izolasyon fitillerinin görevini yapmamasından kaynaklanır, daha sonra da pencere kenarlarındaki (pencere-duvar bağlantısında) silikonların görevini yapamaz hale gelmesinden. Bu 2 hatayı da gidermek gereklidir. Elbette pencereniz çok eski ise hava geçişinin sebebi daha yapısal da olabilir. Bu durumda pencerenizi değiştirmek de hava geçişiyle beraber pek muhtemel diğer yalıtım sorunlarınızı da ortadan kaldırmak için en en uygun yol olacaktır.

Pencere kenarlarında ısı köprüleri engellenmeli

Pencerenizin hava üfürme sorununu çözdüysek yada en azından teşhis edebildiysek şimdi de pencere kenarlarını kontrol edelim. Duvarlar soğuk mu? En çok görülen hata pencerenin altında yekpare mermer kullanılmasıdır. Pencerenin altında kullanılan malzemeyi içeriden kontrol ettiğinizde soğuğu hissedebiliyor musunuz? Eğer soğuyorsa bu yanlış bir uygulamaya işarettir. Mermer, metallerden sonra ısıyı en çok ileten malzemedir. Pencerenizin yalıtımı ne kadar iyi olursa olsun, altında yekpare mermer kullanımı dışarıdaki soğuğu olduğu gibi içeriye iletecektir.

Pencerenizin yalıtımı elektrikteki kısa devreye benzer. Elektrik devresinde tek bir kısa devre herşeyi mahvettiği gibi, yalıtımda da tek bir ısı köprüsü ısının kolaylıkla geçişini sağlar. Eğer pencerenizin altında yekpare mermer yada yalıtım değeri kötü başka bir malzeme kullanılıyor ise ısıyı olduğu gibi iletir. Özellikle alüminyum pencerelerde bu konu son derece önemlidir. Çünkü alüminyum kendisi ısıyı ileten bir malzemedir. Alüminyum pencere çerçevesinin içinde ısı yalıtım plastikleri bulunur ve bu plastikler pencerenin dış kısmı ile iç kısmı arasında ısıyı belli bir düşey düzlemde keser. Pencere binaya uygulanırken mutlaka bu ısı yalıtım plastiklerinin olduğu düşey düzlemde çerçevenin altında da ısı köprüsü oluşumu engellenmiş olmalıdır. Eğer mermer üzerinden soğuk içeriye kadar intikal ederse alüminyum pencerenin iç kabuğunu da soğutur ve alüminyum pencerenin yalıtımlı olmasının bir faydası olmaz. Plastik pencerelerde de elbette yekpare mermer kullanılmamalıdır ancak bu husus alüminyum pencerelerde çok daha önemlidir.

Yeni nesil camlar kullanılmalı

Her yalıtım camı aynı değildir. Yalıtımsız cam ile çift cam arasında ne kadar fark var ise, sıradan bir çift cam ile nitelikli bir çift cam arasında da o kadar fark vardır. Üstelik camdan beklenti sadece ısı yalıtımı da olmamalıdır. Cam seçilirken cam seçim kriterleri özellikle değerlendirilmelidir. Bunlardan en önemlileri tabiki ısı yalıtımı, ve bunun için iklim şartlarına göre en azından low-e kaplamalı ama dahası gerektiğinde 3 camlı, ara boşluk gaz dolgulu ve sıcak kenar cam çıtalı çözümler düşünülmelidir. Cam seçiminde yerine göre diğer bir önemli faktör de güneş kontrolüdür. Güneş kontrollü camlar özellikle soğutma masraflarınızı önemli ölçüde düşürebilir. Bu konularda bu web sitesinde çok detaylı bilgiler cam sayfalarında bulunmaktadır. Mevcut cam ve çerçeve teknolojisi 10 sene öncesine göre en az 3 kat daha iyi ısı yalıtımı sağlayabilmektedir. Tüketiciler genelde teorik bilgileri çok sevmiyorlar ve doğrudan ürün kıyaslama sayfalarına ilgi gösteriyorlar. Bu sebeple ısıcam sinerji ve konforu karşılaştırmalı anlatan sayfa da hazırladım.

Alüminyum pencereniz kalitesiz olabilir: her alüminyum pencere aynı değildir!

Hayatta da böyledir değil mi? Herşeyin bir olmayanı, bir olanı bir de laf olsun diye olanı vardır. Bunları da ancak “siz” bilgi sahibi olursanız ayırt edebilirsiniz, özellikle son ikisini! Bu yüzden her ne kadar üreticinin yapması gerekenleri anlatsa da, teknik bir konu gibi gözükse de, bilgi sahibi olmak için lütfen bu sayfayı okuyunuz: Alüminyum pencere çerçevelerinde ısı yalıtımını iyileştirme

Yukarıda saydıklarımın bir çoğu mevcut pencerenizi değiştirmeden yapabileceğiniz iyileştirmeler değil. Dolayısıyla sağlıklı çözüm istiyorsak çoğu zaman yapmamız gereken pencerelerimizi daha iyi performanslı kaliteli pencere sistemleri ile değiştirmek olacaktır. Pencerelerinizin büyük olasılıkla değiştirilmesi gerektiğini 2 sebeple söyleyebilirim.

  1. Güncel teknolojik ilerlemelerle cam ve çerçeve alanında önemli iyileşmeler sağlandı. Çerçeveniz eskiyse ısı yalıtımının iyi olmaması çok doğal.
  2. Tüketiceler bilinçli olmadığı ve dikkat etmediği için çoğu zaman pencerelerde ısı yalıtım değerleri dikkate alınmadan doğramalar seçilir. Ayrıca pencere altlarında yekpare mermer kullanımı gibi yanlış uygulamalar ülkemizde sık sık yapılmaktadır.

Yeni pencereler için teklif almak istediğinizde şunu yapmanız gerekecek. Öncelikle minimum performans gereksinimlerinizi saptamalı ve bunları göz önüne alarak teklifleri değerlendirmelisiniz. Pencere performans kriterleri sayfasındaki kriterler içinde sizin için önemli olanlar hangileri ise tekliflerde bu kriterleri aramalı ve karşılaştırmanızı ona göre yapmalısınız. Bu kriterler ısı yalıtımı, güneş kontrolü, ses yalıtımı, hava geçirimsizlik, su sızdırmazlık vb. olabilir.

Isı yalıtım değeri özelinde ele aldığımızda, yani teknik ifadeyle pencere çerçevesinin Uf değeri (çerçevenin ısı iletim katsayısı) ve pencerenin toplam ısı iletim katsayısı Uw değeri (camı da hesaba katarak hesaplanır) bakacağımız kriterlerin başında gelir.

Yeni pencerenizin ısı yalıtım değeri (Uw) düşük seçilmeli

Her ısı yalıtımlı pencerenin ısı yalıtımında aynı oranda başarılı olmadığını ve Uw (pencerelerde ısı iletim katsayısı) ile ölçüldüğünü, ne kadar küçük olursa o kadar iyi yalıtımlı olduğunu, ve bu formülde yer alan 3 faktörün pencerelerde ısı yalıtımını belirlemede etkili olduğunu biliyoruz:

1. ısı yalıtımlı doğrama profilleri ve sistem tasarımı, Uf: doğramanın ısı iletim katsayısını etkiler bu da Uw değerini düşürür

2. yalıtım camı ünitesi seçimiyle Ug’yi (cam ünitesinin ısı iletim katsayısı) düşürürsünüz, dolayısıyla Uw değeri de düşer

3. yalıtım camı ara boşluk çıtasını sıcak kenar cam çıtası seçerseniz Ψg değerini dolayısıyla Uw değerini düşürürsünüz