Şişecam Solar Low-e Cam

Doğrusu bu sayfada her 3 ayda bir değişiklik yapmak durumunda kalıyorum çünkü hem cam hem de Şişecam dünyasında değişiklikler bitmiyor. 5 sene önce yeni nesil camlar hakkında çok az bilgi mevcutken açıklamalarımla ürünler arasındaki farkları anlaşılır kılmaya çalışmıştım. Cam dünyasında ürün isimleri, ürün performansları hatta performans kriterleri bile değişebiliyor. Bu yazıda yeni nesil solar low-e cam konusunu ele alacağım.

Şişecam, düzcam üretim kapasitesiyle Avrupa’nın 1. ve Dünya’nın 5. cam üreticisidir. Ben en güncel bilgi için her zaman Şişecam’ın sayfasına bakmanızı ve gerektiğinde kendilerinden teknik destek almanızı tavsiye ederim. Solar low-e cam için de aynısı geçerli. Üstelik artık web siteleri eskisine nazaran oldukça açıklayıcı ve yönlendirici.

Şişecam Düzcam Mimari Camlar

Şişecam’ın Temperlenebilir Solar Low-e camları temperlenebilir olmanın yanında low-e kaplama sayesinde ısı kontrolü sağlarlar. Ancak bu 2 özelliğin yanında bu camların asıl özellikleri solar kontrol sağlamalarıdır. Isı kontrolü ve güneş kontrolü farkını diğer sayfalarımı da okumuş olup anlamalısınız ki konu tam olarak anlaşılabilsin.

Bugün TrakyaCam’ın web sitesinden referanslar kitapçığını indirdiğinizde ve incelediğinizde yaygın olarak Temperlenebilir Solar Low-E cam kullanılmakta olduğunu görürsünüz. Yine bu projelerin bazılarında görürsünüz ki kuzey cepheler “Nötral 62/44” güney cepheler ise “Nötral 50/33” kullanılarak çözülmüştür. Neyi ifade eder peki Solar Low E cam? “Nötral 62/44” ve “Nötral 50/33” farkı ne olabilir?

Burada verilen 2 parametre cam seçiminde önemli rol oynayan 2 parametredir aslında:
Nötral 50/33 (Isıcam Konfor 50/33 T) denildiğinde anlamamız gereken

  • Günışığı Geçirgenliği: %50
  • Güneş Enerjisi Toplam Geçirgenliği (solar faktör): %33

olan camın tarif edildiğidir. Trakya Cam’ın Temperlenebilir Solar Low E camları:
Nötral 71/43, Nötral 62/44, Nötral 50/33, Nötral 41/27 gibi isimler alıyor.

Buna göre neden birçok binada kuzey cephede “Nötral 62/44” güney cephede ise “Nötral 50/33” kullanıldığını anlamlandıralım.
Kuzey cephede soğutma değil ısıtma masraflarımız daha çoktur. Dolayısıyla güneş ısısından kışın azami faydalanmak isteriz ki ısıtma masraflarımız artmasın. Yazın kuzey cephe çok ısınmayacağı için soğutma masraflarına olumsuz etkisi olmayacaktır solar ısı geçişinin fazla oluşunun.
Güney cephede ise yazın soğutma masraflarımız çoktur. Bu yüzden güneş ısısını sınırlandırmak isteriz. Elbette bu kışın içeri giren güneş ısısı miktarını da azaltacaktır ancak yazın sağladığı fayda   düşünüldüğünde güneş enerjisi toplam geçirgenliği düşük bir cam seçimi iyi olacaktır.

Bu isimlendirmede ilk verilen değer: “Günışığı Geçirgenliği”, ikinci verilen değer ise: “Güneş Enerjisi Toplam Geçirgenliği” Bu da gösterir ki günışığı geçirgenliği’nin güneş enerjisi toplam geçirgenliği’ne oranı bir camı tanımlayan anlamlı bir orandır. Bu orana LSG oranı yani ingilizce Light to Solar Gain Ratio denir. Bu kavramları mimari cam performans kriterleri sayfasında tekrar okuyabilirsiniz.